Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Θεότητες της Γής στην Αρχαία Ελλάδα


Γαία : Ο Ησίοδος στη θεογονία του, παραδέχεται ότι πρώτα στοιχεία του κόσμου υπήρξαν το Χάος και η Γη, ενώ άλλες θρησκευτικές παραδόσεις αναφέρουν τον Ουρανό και τη Γη. Η Γαία υπήρξε η αρχική θεότητα των Ελλήνων ήταν προικισμένη με έντονη γεννητική δύναμη και γέννησε τον Ουρανό, τα μεγάλα βουνά και την άβυσσο των θαλασσών, τον Πόντο. Στη συνέχεια η Γη ενώθηκε ·με τον Ουρανό και γέννησε τον Ωκεανό με αποτέλεσμα να γίνει η Γη πηγή της παγκόσμιας ζωής. Σ' αυτήν φύονται τα φυτά. απ' αυτήν αναβλύζουν τα νερά και τρέφονται τα ζώα. Η Γη υπήρξε ακόμη η μητέρα του ανθρώπου, που σ’ αυτή βρίσκει τις δυνατότητες διατροφής του.

Δήμητρα : Θεά της Γεωργίας που έδινε τους καρπούς της Γης και ιδιαίτερα το σιτάρι, που είναι η κυριότερη τροφή του ανθρώπου. Η Δήμητρα ξεχωρίζει από τη Γαία, είναι η θεά της παραγωγικής και τροφοδότριας γης. που οργώνει ο άνθρωπος, η θεά του καλλιεργημένου αγρού. Από το όνομα "Δήμητρα" πηγάζει η ονομασία των δημητριακών.

Διόνυσος : Είναι ο  πιο δημοφιλής θεός του Ολύμπου, θεωρούταν ο θεός της δημιουργικής δυνάμεως που γονιμοποιεί τη Φύση, του αποδίδουν την επινόηση της καλλιέργειας του αμπελιού και της παρασκευής του κρασιού.

Βέβαιο είναι ότι θεότητα αρχαία Ελλάδα για τρακτέρ δεν υπήρξε

Δεν υπάρχουν σχόλια: