Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Γρασάρισμα

Η περιοδική κατά τακτά χρονικά διαστήματα λίπανση (γρασάρισμα) σημείων του τρακτέρ επιβάλλεται όταν λειτουργεί κάτω από συνθήκες υγρασίας και σκόνης. Ο κύριος λόγος του γρασαρίσματος είναι να απομακρυνθούν βρωμιές ή σκόνες από τις επιφάνειες τριβής που μπορεί να τις αλλοιώσουν και στην συνέχεια να τις καταστρέψουν.
Απαραίτητο είναι λοιπόν οι ιδιοκτήτες ή οι χειριστές να προμηθευτούν από το εμπόριο ένα γρασαδόρο. Τα κυριότερα σημεία που πρέπει να λιπαίνουμε είναι :
  1. οι πείροι των ακραξονίων,
  2. τα ρουλεμάν των τροχών,
  3. οι άξονες των ποδομοχλών (φρένων & συμπλέκτη),
  4. η κολώνα του τιμονιού,
  5. τα κουζινέτα αιωρήσεως του μπροστινού άξονα,
  6. οι μηχανισμοί οριζοντίωσης και ρύθμισης του μήκους των ράβδων ανύψωσης του υδραυλικού συστήματος.
Όλα τα ανωτέρω πρέπει να τα γρασάρουμε με την ίδια σειρά (για να μην ξεχάσουμε κάποιο) τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα εφόσον καταπονούμε καθημερινά το τρακτερ.
Το γρασάρισμα γίνεται ως εξής : Γεμίζουμε τον γρασαδόρο με το χέρι ή με κάποιο καθαρή σπάτουλα προσέχοντας να είναι απαλλαγμένος εσωτερικά από ακαθαρσίες ή σκόνες. Κατόπιν σκουπίζουμε, καθαρίζουμε καλά τα επιστόμια των λιπαντήρων (γρασαδοράκια), προσαρμόζουμε τον γρασαδόρο στα γρασαδοράκια και κάνουμε αρκετούς εμβολισμούς ώσπου να φανεί καθαρό γράσο στον σημείο επαφής (γρασαδόρου με γρασαδοράκι)    

Δεν υπάρχουν σχόλια: