Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Καταστάσεις που μπορεί να συμβάλλουν σε ανατροπή ενός τρακτέρ.

Επειδή είναι συχνό το φαινόμενο ανατροπής του τρακτέρ συμπληρωματικά σε όσα γράψαμε στην ενότητα ανατροπή, σας εφιστούμε επιπλέον την προσοχή :
Ταχύτητα : Μην τρέχετε πάνω από 25 χλμ. την ώρα, τα τρακτέρ κατασκευάζονται για να έχουν μεγάλη έλξη και όχι υψηλή ταχύτητα. Στις στροφές, σε κατηφόρες και σε ανώμαλο έδαφος χαμηλώστε ταχύτητα.
Σε πλαγιές : Να οδηγείτε σιγά και με προσοχή. Λακκούβες, υψώματα ακόμη και πέτρες μπορεί να ανατρέψουν το όχημα.
Σε ανηφόρες - κατηφόρες : Να έχετε 1η ταχύτητα εάν εκτελείτε οποιαδήποτε γεωργική εργασία (όργωμα, φρεζάρισμα, κλπ) ή όταν ρυμουλκείτε φορτία. Μεγάλες καρότσες επιβάλλεται να έχουν το δικό τους σύστημα πέδησης. Μια πέτρα ή ένας θάμνος τινάζει το όχημα και πηδούν οι μπροστινές ρόδες. Ειδικότερα στις ανηφόρες να μην ξεκινάτε απότομα γιατί λόγω της κλίσης μπορεί να αναποδογυρίσει το τρακτέρ προς τα πίσω.  
Χαντάκια – κανάλια : Οδηγείτε σιγά όταν κινείστε κατά μήκος σε ρηχά χαντάκια, σταματήστε μακριά από κανάλια άρδευσης ή αποστράγγισης για τι υπάρχει κίνδυνος να έχει διαβρωθεί το έδαφος.
Τράβηγμα - ρυμούλκηση : Κάθε φορά που επιχειρείτε να τραβήξετε ή να ξεριζώσετε κάτι, δένετε μόνο στον κοτσαδόρο ο οποίος δεν πρέπει να είναι ψηλότερα από 45 εκ., σ’ αυτή τη περίπτωση αφήνετε το συμπλέκτη σιγά σιγά. Για την ρυμούλκηση σε εδάφη με κλίση ισχύουν αυτά που αναφέραμε στις ανηφόρες κατηφόρες.   
Φορτία μπροστά : Όταν χειρίζεστε τρακτέρ με κουβά (φορτωτή), αποφύγετε απότομες στροφές, απότομα ξεκινήματα ή σταματήματα. Προσθέστε βάρος στους πίσω τροχούς, μην παραφορτώνετε τον κουβά.  

Να θυμάστε ότι " η πρόληψη είναι προτιμότερη της θεραπείας ". Η συλλογή και η ανάρτηση είναι μια προσπάθεια της https://www.krekis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: